Huwelijkse voorwaarden

Huwelijkse voorwaarden zijn voor uw huwelijk opgesteld of tijdens uw huwelijk wanneer één van u een eigen onderneming heeft of start. In de huwelijkse voorwaarden staat opgenomen wat elk van jullie heeft ingebracht, hoe tijdens het huwelijk de kosten van de huishouding en de kosten van jullie kinderen betaald worden en hoe de opbouw van jullie vermogen geregeld wordt.

Gescheiden vermogen/schulden
Door jaarlijks met elkaar te vereffenen, wordt door jullie beide gescheiden eigen vermogens of gescheiden eigen schulden opgebouwd. Bij scheiding kunnen jullie dus niet over en weer aanspraak maken op de gespaarde bedragen.
Wellicht is het financieel en fiscaal aantrekkelijk om, alvorens de scheiding in gang wordt gezet, de huwelijkse voorwaarden te wijzigen of de huwelijkse voorwaarden op te heffen, bijvoorbeeld voor de overdrachtsbelasting op de woning en overige onroerende goederen.

Gemeenschap van goederen
Regelmatig is er binnen de huwelijkse voorwaarden ook sprake van een opbouwde gemeenschap van goederen, omdat partners samen zaken kopen zoals een woning. Deze opgebouwde gemeenschap van goederen binnen de huwelijkse voorwaarden moet bij scheiding verdeeld worden.

Ook al is het verrekenbeding wel opgenomen in de huwelijkse voorwaarden, kan het zo zijn dat u en uw ex-partner tijdens het huwelijk nooit periodiek met elkaar hebben afgerekend. U kunt er voor kiezen om de scheiding af te handelen alsof jullie waren getrouwd in gemeenschap van goederen of alsnog over de gehuwde periode met elkaar af te rekenen.

Stel uw vraag
Neem nu geheel vrijblijvend contact op met een van de gespecialiseerde advocaten echtscheidingsmediators.
Alle kantoren zijn optimaal bereikbaar van 08:00 tot 20:00 uur via ons centrale telefoonnummer op
088 629 00 43 (lokaal tarief). Of mail uw vraag.