Mogelijk proefproject no cure no pay advocaat

Dinsdag bereikte ons het nieuws dat het kabinet een proefproject wil starten om te zien of de invoering van no cure no pay in de advocatuur op verantwoorde wijze mogelijk is. Op dit moment is de aanname van een zaak op basis van no cure no pay verboden voor advocaten. De reden dat no cure no pay niet is toegestaan is vanwege het feit dat het een claimcultuur in de hand zou werken. Vaak wordt hierbij verwezen naar de Verenigde Staten waar zo’n claimcultuur heerst. De advocaat krijgt namelijk een deel van een verkregen schadevergoeding wanneer de zaak wordt gewonnen. Daarnaast zouden advocaten de minder haalbare zaken niet meer aannemen, waardoor rechtshulp niet voor iedereen meer beschikbaar is. Anderzijds zijn mensen wel eerder geneigd naar de rechter te stappen wanneer zij een goede zaak hebben. Tevens worden kansloze zaken niet gestart, waardoor uiteindelijk de kosten voor de rechtspraak en rechtsbijstand ook dalen.

Vooralsnog lijken de plannen enkel te gelden voor het civiel recht. Strafzaken zouden niet in aanmerking komen voor no cure no pay.

Op dit moment is de behandeling op basis van no cure no pay nog verboden. Zodra hier verandering in komt, of wanneer het proefproject is gestart leest u dat natuurlijk op Echtscheiding-mediationwijzer..nl